BOGAMI ĆE ME MLATNUT' OVIM KUKURUZOM

On d fejs, of d plejs, što bi rekle kolege s bibisi-ja

24.11.2006.

Ne klepeći nanulama...

Priču pričao moj rođak meni, a njemu priču pričao drug, kojeg ćemo zvati Čeči. Rođak inače živi u Njemačkoj, a i Čeči je nastanjen odnedavno u zemlji Švabiji.
Čeči kupio auto bijesno, švapsko oriđinal. Pošao s bratom u posjet rodbini u BH. Bili neko vrijeme i onda ko i sva dijaspora, pošli malo i na more. Prije polaska Čečin rođak, samouki automehaničar uradi kompletan pregled auta. Uz standardno "eto ga k'o bombona, samo pići" rastadoše se. Krenuli na put nešto puno rano, ako ne i ranije. Tek što su izašli iz Sa, poče nešta klepetati (ne čujem nešta mi klepeće huhu). Čeči zaustavi auto ispred neke pekare (jedino što je tad bilo otovreno), da priupita imal' kakav automehaničar blizu. Prvo pita jednog hljeb-mejkera. On ni 'mu', ni 'be', a Boga mi ni 'ce'. Otresa ruke od kecelju, odvezuje je i krenu prema autu. Nadviri se nad otvorenu haubu i 'inteligentno' reče "A šta mu je?". Čečiju smiješno, čuj pita 'šta mu je', pa da zna šta mu je, ne bi ga ni zvao...al nejse, fin naš Čeči, "Ma eto ne znamo ni mi, zato ako nas možete uputiti kod nekog automehaničara da je blizu, a da je voljan primiti nas u ova doba". Hljeb-mejker razmišlja i drekne se prema kolegi koji je ostao u pekari "Ooooo, znaš li ti imal kakav  mehaničar da se može nać u ova doba?". I on šuti. Ista situacija, otresa ruke od brašna, skida kecelju prilazi autu(i dalje šuti). Nadviruje se nad auto i sad još 'inteligentnijim' tonom "A šta mu je?". Čeči i bratu mu smiješno, al' ne smiju se ipak cijene trud uložen. Lijepo zahvale i nastave put, iako ono nešto još klepeće.
Sada već počelo da sviče. Prolaze kroz neko mjestašce i vide onako poprilično idiličan prizor. Nana i dedo sjede u avliji, piju raaanu, raaanu, sabahile kafu. Nana u dimijama, na glavi šamija, a na nogama opanci. Dedo  u odijelu, na glavi francuzica, a na nogam opanci. Nazovu selam i onako malo se proderu da traže automehaničara. Dedo ustaje, ustaje, ustaje...i dalje ustaje, ustaje, ust'o. Prilazi, prilazi, prilazi...i dalje prilazi, priš'o. Nadviruje se nad auto (naravno ništa ne govori kao i prethodnici) i izjavljuje totalno neočekivano, aj min rili anblivbl "A šta mu je?" Tu  Čeču i brata uhvati akutni napad smijeha, al' ne mogaše se smijati da dedo ne čuje. Poče dedo teorije tipa "Da se nisu kočnice zagrijale?" (ja stvarno nemam pojma o autima, al' rođo mi objasni da je logično ko ono Zgembino 'Ambalaža rotira..Čija majka crnu vunu prede...'). Pokušavaju oni odgovoriti dedu od te ideje, al' hoće dedo sam da provjeri. Provuče ruke i samo se ču lagan zvuk 'ssssssss' (to je onaj zvuk kad se stavi meso na roštilj). Uglavnom jadni dedo se dobro opržio i brzo povukao ruke uz glasnu 'konstataciju' "Ku*ac nisu kočnice!!!". Šta dalje da se priča, Čeči i brat više nisu mogli ostati ozbiljni, nakon tolko 'A šta mu je?' i ove zadnje rečenice...Uglavnom odoše oni nekako na more. Ispostavilo se da je samo neki skroz nevažni lim klepetao, ništa strašno ...Al' priča osta da se
priča..

BOGAMI  ĆE  ME MLATNUT\'  OVIM  KUKURUZOM
<< 11/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
40983

Powered by Blogger.ba